HTML

Szivárványos történetek

Örömök az iskola életében, környékén. Amiért érdemes a pályán maradni.

Friss topikok

  • Sulifon: Nem vagy egyedül. (2011.04.15. 00:22) új utakon
  • meseszép: Kedves Szömörce! olyan régen jártam már itt, hogy berozsdásodtam, és véletlenül rossz gombot nyomv... (2010.10.17. 20:22) utóirat
  • meseszép: minden szavad színigaz. de miért a nyilvánvaló igazságok a leghihetetlenebbek? (2010.01.31. 11:37) egy óra, mely gyönyörű volt..
  • IZs: Jó , hogy még vagy, kár, hogy semmit se írsz nekünk! (2009.11.17. 16:25) még megvagyok...
  • panpel: Kedves Bori és Hédi! Ezt üzenem nektek is! "Minden tanév eleje új tervek, fogadkozások, elhatározá... (2009.09.17. 19:49) új tanév

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Linkblog

egy sima.... egy fordított... bontsd vissza az elejére

2009.01.05. 22:49 meseszép

hajszálnyi gyönyörűség, aztán a ború..

ma reggel édesanya kísérte fiacskáját az iskolába, és hozott egy óriási bugyrot. utánajárt, hogy én szoktam buékozni az osztályommal. hozta hát a virslit, pezsgőt, kenyeret, mustárt, kecsapot. hogy örüljünk az új évnek. meg voltam hatva.

aztán félrevont, hogy a rosszat is elmondja. a félév végén elviszi a gyereket másik iskolába. nem akart ezzel búsítani karácsony előtt, és nagyon fáj neki, nagyon meg van elégedve velem is, a módszerekkel is, szerette volna, ha én tanítom a fiát, de..

(számítottam erre, számos jel mutatta előre bekövetkeztét. belekeveredett egy gyerekes butaságba a kisfiú, ez volt az utolsó csepp édesapának. már eddig is a családi béke rovására ment az édesanya "makacskodása", eddig bírta. az utolsó héten láttam, vártam, mikor szól. az a hét maga volt a pokol számomra. aztán szombat, vasárnap, hétfő, csak emésztettem magam. semmi karácsonyi hangulat, csak az önvád, a marcang. hol tudtam volna másképp? jobban? mit mulasztottam? aztán felébredtem a kómából, és körbenéztem. van nekem saját családom? ezt érdemlik tőlem? akarok továbbra is dolgozni? ezt a pályát akarom folytatni? mert ha igen, itt kell abbahagynom. nem vagyok tökéletes. hibázom, nem is keveset. de ez vagyok, ilyen vagyok, ennyi tellik tőlem. a legrosszabb, ami történhet, a pályamódosítás. (még most is így fogalmazok: a pályaelhagyás, mint legrosszabb eshetőség. ) ha folytatni akarom a munkát, tovább kell lépni. a feljebbvalóim lehet, a nyakamba fogják varrni, mint szakmai hibát. nem érdekel. legyen, minek lennie kell.)

aztán az osztályba lépve tündérkém pityereg: félévkor másik iskolába megy. ezt is sejtettem. szeptemberben is alig akartak maradni. most, hogy a kisfiú megy, nincs többé visszatartó erő.

megértem döntésüket. ami itt folyik, az nem integráció. röpke statisztika:

értelmiségi: 2

nem cigány (hallgattam a szünetben a rádiót, ott lettem kiokosítva, a cigánygyerekkel szemben a magyar gyerek nem magyar, mert a cigány is az, hanem "nem cigány"): 5

dolgozó (nem segélyes):5

aki fizet a könyvért, étkezésért: 2

fontos a családban a tanulás, és segíteni is tudnak: 2

fontos a tudás, de segíteni nem tud: +2

tehetséges, vmilyen területen: 2

anyagilag megengedhetik maguknak a külön foglalkozásokat:2

társadalmilag elfogadott, pozitív normákat hoztak a családból: 4

a 13-ból. nem az ilyen-olyan hátrány integrálódott a pozitív többségbe, hanem fordítva. és be kell látnom, ellentétes folyamatok generálódnak. az otthoni értékrend + a gyerekközösség együttes hatása nagyobb erő, mint az én törekvésem. a nagyobb erő beszippantja a tétovát, a mindenkinek, de elsősorban a kortárs csoportnak megfelelni akaró gyereket.

minden tiszteletem azoké a szülőké, akik megpróbálták. akik hittek abban, együtt kell élni. kisgyerekkorban kell megtanulni a másság elfogadását. de egyedül maradtak. elmentek a szülőtársak, a fenntartó fel sem fogta, milyen hatalmas lehetőség volt a kezében. ezek a jóakaratú szülők segítettek volna egy másként élni akaró generációt felnevelni. megtapasztalhatták volna hosszabb távon is, (most félek, ez is visszájára fordul) a többségi társadalom kezet nyújt. ezek a szülők mindent megtettek ennek érdekében. de amikor azt látják, mindenki menekül a jó kis elit iskolákba, és a fenntartó semmit nem tesz a gettósodás megakadályozására, ők is belátják, tovább maradni a saját gyerekük ellen való vétek. (édesanya elmondta, a befogadó iskola vezetőjével beszélt, és ő is megerősítette, mindenki tudja, milyen magas szintű szakmai munka folyik nálunk. nem az a baj velünk. és ha most nem lép, lehet, betelik a létszám, és egyedül marad a lelkiismeretfurdalásával. mert neki a saját gyereke érdekeit kell szem előtt tartania. nem is raktam rá terheket. elfogadtam a döntését, nem hibáztattam egy percig sem. megköszöntem, hogy eddig is szülőmnek tudhattam. nagy veszteség a távozása.)

és itt maradok a hogyan tovább? problémájával. aki marad, hogy éli meg? hányan érzik majd árulásnak a két szülő lépését? milyen reakciókat vált ki belőlük? cigány, magyar ellentétet? bizonyítékát az előítéletüknek? mi lesz a gyerekekkel? lassan elolvad a pozitív példa, marad a gettó...

..és ez kinekaz érdeke? kinek?!

 

 

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napsutes.blog.hu/api/trackback/id/tr86860364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IZs 2009.01.11. 17:49:50

Kimondhatatlan, amit hozzászólhatnék.
Tegnap a rádióban hallottam a Hódmezővásárhelyen végig vitt szegregáció ellenes lépésekról, az okt.biz. vezetóje egy igazgató mondta el a lényeget, vagy a saját véleményét és igen dicsérte magamagát, és mivel alapvetően kételkedem a felüről vezényelt átalkítások sikerében, szívesen hallanám egy érintett tanító vagy tanár véleményét is az átszervezés eredményességéről, de senkit nem ismerek ebből a városból, ha valaki tud valami konkrétumot, örülnék ha megosztaná velem is.

meseszép 2009.01.11. 19:25:31

kedves IZS
én sem tudom/merem megfogalmazni. már gyülekeznek a felhők. minden irányból.
de isteni órákat tartok. mindenek ellenére. vagy pont azért.

IZs 2009.01.13. 19:41:20

Hát igen, a gyűjtögető életmód, próbálok én is szép emlékeket spájzolni, mert talán most még van lehetőség megalapozni az én tanító nénim/ tanárom olyan szuper volt történeteket a következő évekre

terepmunkás 2009.01.15. 17:19:40

Kinek? Pl. Mohácsi csapatának, akik még talán odaérnek,mielőtt 10 alá megy a létszám, megállapítják, hogy a fenntartó súlyosan szegregál, mert cigány iskolát - osztályt tart fenn. S a fenntartótok okulva bezár benneteket és a maradék osztályodat szétszórják a környékbeli iskolák között - s alig egy-két év múlva megint lesz majd egy hely, hol elkezdődik folyamat elölről...

meseszép 2009.01.15. 19:22:45

tudom fokozni! (egyébként tökéletesen látod, illetve látjuk mi is, de a mi véleményünk nem fontos, sőt, tilos! rágalom! rosszhírkeltés!)
erre a hátralévő kis időre megnyertünk egy IPR programot. most gyártjuk a fejlesztési terveket, a foglalkozásokhoz helyet, időt, gyereket keresünk, munkatervet írunk, és dokumentálunk.
mintha 20 évre terveznénk. mintha lenne jövőnk.
süti beállítások módosítása