HTML

Szivárványos történetek

Örömök az iskola életében, környékén. Amiért érdemes a pályán maradni.

Friss topikok

  • Sulifon: Nem vagy egyedül. (2011.04.15. 00:22) új utakon
  • meseszép: Kedves Szömörce! olyan régen jártam már itt, hogy berozsdásodtam, és véletlenül rossz gombot nyomv... (2010.10.17. 20:22) utóirat
  • meseszép: minden szavad színigaz. de miért a nyilvánvaló igazságok a leghihetetlenebbek? (2010.01.31. 11:37) egy óra, mely gyönyörű volt..
  • IZs: Jó , hogy még vagy, kár, hogy semmit se írsz nekünk! (2009.11.17. 16:25) még megvagyok...
  • panpel: Kedves Bori és Hédi! Ezt üzenem nektek is! "Minden tanév eleje új tervek, fogadkozások, elhatározá... (2009.09.17. 19:49) új tanév

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Linkblog

ökológiai lábnyom

2012.07.19. 17:02 meseszép

olvasom a "vissza a természetbe!" meg "éljünk úgy, mint eleink!" veretes posztokat.

elgondolkodtam. ha komolyan úgy akarnék élni, mint nagyszüleim, sikerülne-e? pozitív vagy negatív lenne a mérleg? meg lehet-e valósítani a régmúlt életformát? érdemes-e?

a legkorábbi emlékem mamáék házáról a kemence. a kemencesut. gyerekre lett kitalálva, fantasztikus kuckó volt a fal és a kemence oldala közt. körben, a patkán ülni lehetett, hátunkat a jó melegségnek vetve. emlékszem, telente ott kártyáztunk, élvezetes snapszli partikkal múlatva az időt.

a konyhából fűtötte fel minden délután mama. olyankor a konyha földje napraforgószárral, szalmával volt tele. mama ült a hokedlin, olvasott, közben rakta a tüzelni valót. ahogy emlékszem, órákban volt mérhető ez az idő. aztán összesöpört, és folytatta a napi teendőit. a szoba már meleg volt, a konyhát a sparhelt fűtötte. az is mindenféle apró fával, gallyal, csutával működött. ha megfőzött, utána már csak annyit tett mindig a tűzre, hogy ki ne hűljön a konyha. vacsora után behúzódtunk a szobába. napközben a konyhában folyt az élet. nem volt nagy, mégis elfértünk benne. senkinek eszébe se jutott a szobába bemenni.

elképzelem, amint hajnalban fölkelek, begyújtok a sparhertba, és elkészítem a reggelit. persze, este már bekészítettem a tüzelőt. amit ha nem gazdálkodom intenzíven, úgy veszek. a kemencét kihagyom, nincs nekem akkora szobám, amiben még egy tisztességes búboskemence is elfér. legyen helyette cserépkályha. ha jól megrakta a mester, és a méretét is jól megválasztottam, még langyos, nem kell hidegre kelnie a gyerekeknek. ám, hogy melegre érkezzenek délután, valakinek már addigra be kell fűtenie. ha mindenki dolgozik, ez azért bajos. ha nincs erdőm, a tüzifát is vennem kell, szállítanom, fűrészelni, hasogatni, aztán hamuzni, jó móka.

nem tagadom, nekem is nosztalgiám van a táncoló lángnyelvek láttán. az is igaz, nem volt szemét a mama házában. ami éghető volt, elégett, ami ehető volt, azt az állatok megették, a tűz tisztít. melegít. közösséget szervez.

ezért van tűzrakó az udvaromon.

folyt.köv.

Szólj hozzá!

Címkék: ökológiai lábnyom falusi élet természetközeli élet

A bejegyzés trackback címe:

https://napsutes.blog.hu/api/trackback/id/tr1004666528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása